Kita Hidup Sementara Jadi Apa Salahnya Berkawan-Kawan

Saturday, 19 November 2011

Gadget impian Aku


Salam semua. entry aku kali ni simple je. nampak itu gambar di atas? itulah gadget impian aku. kenapa aku nak sangat iPad 2 tu? mesti korang nak tau apa yang best sangat dengan iPad 2 tu. ada apa dengan iPad 2 tu. tapi dalam entry ni aku taknak cite pasal spefikasi iPad 2 tu. tapi aku nak share pasal betapa perlunya aku mempunyai iPad 2. orait. sebab-sebabnya adalah:
  1. sebab aku nak isi dengan gambar-gambar atau lebih senang cakap sebagai portfolio bergerak aku. sebab senang kalau aku nk pergi jumpa dengan bakal customer aku. aku kan fotografer. hiks.
  2. boleh jadi organizer aku. simpan segala tarikh-tarikh penting terutamanya yang berkaitan dengan customer aku. sebab aku ni pelupa. haha. =)
  3. aku nak main game angry bird dengan seronoknya. asik main dalam pc je. takde feel orang cakap. gune mouse. nak jugak gune jari telunjuk. weeee.
  4. sebab aku nak iPad 2 yang kaler putih. bagi matching dengan BB n MacBook aku yang dah sediakala putih. oppss. patutnya semua la gune Apple kan? tapi nak buat camne. aku lebih suka BB dari iPhone. eh. salah topik plak.
  5. aku nak rasa ambil gambar or video guna iPad 2. sebab aku tengok orang-orang yang penah gune iPad 2. macam best je. nak guna buat shoot gambar orang kawen boleh tak? hehe
  6. mungkin ini sebab yang last kenapa iPad 2 menjadi gadget impian aku. sebab aku dah lama menyimpan perasaan untuk memiliknya. korang bayangkan la. kalau gi mane-mane shopping kompleks. 1st mesti aku nak cari Machines Outlets. mesti nak try main iPad 2 kejap pun jadilah. hehe
orait. aku rasa cukuplah untuk stakat tu. dan kenapa aku tulis entry ni pepagi baru bangun tido ialah kerana aku adalah salah seorang peserta untuk cabaran contest gadget impian anjuran denaihati.com. ni lah first time aku masuk contest camni. harap-harap la boleh menang. nak tolong aku menang? senang je. "LIKE" entry ni banyak-banyak. mintak tolong kawan-kawan korang "LIKE" dan comment kat entry ni. nak tweet pun boleh tolong aku gak tweet je. or Google+ pun ade. pendek kata macam-macam ada!! all teh best ya..

Contest Gadget Impian anjuran Denaihati.com ditaja bersama oleh Eizil.comAnarm.neteQurban.comSilver Asia Sdn BhdKedai Kak SitiRakan Niaga Al Ansar dan Serverfreak


Wednesday, 9 November 2011

Contest Gadget Impian Denaihati


Salam bahagia semua, hari ni aku nak kongsikan satu peraduan yang sangat menarik yang dianjurkan oleh blog yang terkenal dengan contest-contestnya iaitu denaihati.com. sesuai sangat la dengan tagline blog tersebut hidupkan untuk memberi. jadi dikesempatan ni, aku pun nak juga turut serta dalam peraduan ni. rasanya nilah pertama kali aku join peraduan macam ni. sekadar mencuba. tak cuba tak tahu. manalah tahu nasib aku baik. apapun entri ni sekadar untuk mendaftarkan diri untuk menyertai peraduan ni. samada aku layak atau tak, itu semua terpulang kepada denaihati sendiri. harapan aku agar penyertaan aku diterima. semoga bertemu di lain entri. Assalamualaikum.....

Contest Gadget Impian anjuran Denaihati.comditaja bersama oleh Eizil.comAnarm.neteQurban.comSilver Asia Sdn Bhd,Kedai Kak Siti dan Serverfreak

Thursday, 3 November 2011

Blog Bersawang



Salam semua...rasa lama gila la aku tak update blog ni. last skali masa raya. bukan ape beb. aku tersangat laaaa sibuk dengan macam-macam kerja. lagi plak skang ni aku dah mula semester baru kat UTHM. so, paham-paham jela kalau budak program sarjana ni. banyak sangat projek nak kena siapkan. banyak program nak kena buat. tapi takpe. dah lumrah seorang pelajar. kena la hadap sume tu untuk mengejar segulung ijazah sarjana. ceewaahh...

so apa cer ni der tetiba nak update blog ni? ha.mai sini aku nak cerita sikit kat korang. takde apa-apa cerita pon sebenarnya. habis tu apa yang ko sebok nak update blog sedangkan ko takde cerita yang nak diceritakan? ahaa..ok fine.. ini jawapan aku.. tetiba aku rasa nak update. so aku update jela..hahaha..

dahlah cukup-cukup aku merapu petang-petang ni. bosan lorh. nak kuar petang-petang ni hujan plak. paham-paham jela skang ni dah musim hujan..so apa yang boleh buat melainkan terperap dalam rumah jelah..bye

Friday, 9 September 2011

Is All About Raya..




Tuesday, 30 August 2011

Update Lambat - Malam Raya

salam semua. salam aidilfitri. camne raya pertama hari ni? mesti meriah kan. lepas solat raya aku trus balik rumah atok aku. marhaban kejap pastu buat tahalil ringkas sikit. ok. kali ni aku nak update pasal malam raya. malam tadi. cakap banyak pon tak guna. gambar lebih menceritakan segalanya. hehe.





Monday, 29 August 2011

Esok Raya!!!!

salam semua. post ringkas hari nih. pagi nih. lepas sahur. trus tak tido. trus subuh. trus tak tido lagi. huh. aku dah kat kampung sebelah mak aku kat felda air tawar 1 kota tinggi. nampaknya sume adik beradik mak aku dah sampai kat kampung. ramai la sikit. meriah rumah atok aku ni. semalam berbuka ramai-ramai memang seronok.

lagi seronok malam semalam game Man Utd Vs Arsenal. result Man Utd (8) - Arsenal (2). haha. Arsenal main macam budak-budak. lagi bagus Man Utd lawan dengan Harimau Malaya Malaysia. hah. baru ada fight. baru syok.

ok. cukup cite pasal bola. so. pagi pose last day ni (maybe). besela. sume pon mesti sebok nak siapkan hidangan untuk pagi raya nanti. ketupat sume aku dah siap anyam dengan my lovely kazen Nurul Husna. setahun sekali anyam ketupat. besela. kadang-kadang tu lupe la step silang masuk anyamnye tu. berputar-putar sekali jadi ketupat lain daaa. tapi berkat dari tunjuk ajar kazen aku. aku dapat balik stepnye. so dalam masa 5 minit dapat la aku siapkan 2-3 ketul bergantung kepada saiz. hehe. slow ke laju?

satu lagi juadah raya yang paling aku tunggu esok adalah lepat pulut spesel atok aku. yaaa. sedaaaap. pulut ade kacang ckit. ade daging ckit. pergh. terliur beb. pastu dengan sambal goreng makcik aku. tu lagi tak bley tahan. memang aku makan ratah gitu je. sepinggan penuh dengan sambal goreng je. layann. tapi ape-ape pon. makan kene kawal gak la. ape gune jaga maka bulan pose. berta badan turun beb. hah. jangan jeles. 2 kg tu. xpela. aku bukan nak kurang banyak pon. setakat "mentenkan" berat je. hehe

so apa plan pagi raya nanti? apelagi beb. pegi beraya laaa. tengok la nanti. maybe gi umah atok-atok sedara. pastu kalau ade kawan-kawan aku dekat kota tinggi ni. boleh gak la aku gi rumah dorang. raya ketiga maybe balik Batu Pahat plak. kampung sebelah bapak aku. tak tahu la ade lagi ke tak makcik-makcik aku kat sana. tak pon. beraya jela rumah dorang. bukan jauh sangat pon. keliling-keliling je.

ooraiitt.. rasanya sampai sini je dulu. nanti sambung lagi. next entry. see yaa..next post potret raya ye. tunggu..

Friday, 26 August 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri

salam semua. di kesempatan yang ade ni. aku nak ucapakan selamat hari raya aidilfitri kepada korang semua. semoga bergembira di hari raya nanti dan jaga keselamatan diri dan harta benda. tahun ni aku rasa nak buat kelainan. slalu aku buat kad raya. pastu aku tag kawan2 kat kad tu. tapi tahun ni ubah ckit. aku buat stop motion video.. hehe..lain kan..simple je..nak wat yang complicated kang lame plak korang nak hadap video tu.. apepun korang layan jela ...




Wednesday, 24 August 2011

Wordless Wednesday #3


Wordless Wednesday #2

Baby Portraiture - Harith Ummair

Wordless Wednesday #1

Modeling

Tuesday, 23 August 2011

Renungan Untuk Semua..

"In one minute you can seek the forgiveness of Allah [SWT] more than 100 times by saying 'AstaghfirAllah' (I seek the forgiveness of Allah). The virtues of seeking forgiveness are no secret, for it is the means of attaining forgiveness and entering Paradise, and it is the means of being granted a good life, increasing one’s strength, warding off disasters, making things easier, & increasing one’s wealth & children."

bila seronok, aku cari....pasanganku
bila sedih, aku cari....emakku
bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
bila gagal, aku ceritakan pada.... emakku
bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
bila berduka, aku peluk erat....emakku
bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....emakku
bila sambut valentine, aku bagi hadiah pasa pasanganku
bila sambut hari ibu, aku cuma dapat ucapkan "selamat hari ibu"
selalu..aku ingat pasanganku
selalu..emak ingat kat aku
bila-bila...aku akan talipon pasanganku
entah bila...aku nak talipon emak
selalu..aku belikan hadiah untuk pasanganku
entah bila..aku nak belikan hadiah untuk emak

renungkan:
kalau kau sudah habis belajar dan telah bekerja..
bolehkah kau kirim wang untuk emak?
mak bukan nak banyak...lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah

berderai air mata jika kita mendengarnya

tapi kalau Emak sudah tiada..
MAKKKK...RINDU MAK...RINDU SANGAT!!!

berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya...
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya...
berapa ramai yang sanggup menggantikan lampin ibunya...
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya...
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya...
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya...

dan akhir sekali, berapa ramai yang menyembahyangkan JENAZAH ibunya...

Sunday, 21 August 2011

Tinggal Seminggu Lagi Raya

salam semua. hari ni 21hb Ogos 2011. bersamaan 21 Ramadhan. so apa lagi yang kita fikir lagi kalau bukan lagi seminggu je nak raya. teruja tak? baju-baju raya sume dah siap belom? mesti tak menang tangan tailor skang ni nak kejo kan tempahan baju yang belom siap. sian dorang. tapi takpe. memang time ni la dorang masyuk. hah. apa aku cite ni. aku bukan tukang jahit dan takde kena mengena pon aku dengan dorang tu. hahah.

bahang hari raya makin terasa. lagu-lagu raya makin rancak didengari di corong lohong setiap radio kat Malaysia ni. lagu-lagu raya lama jugak yang aku suka. lagu baru ade gak. yang mane sedap di dengar tu memang layan la. bukak kuat-kuat dalam kete pastu nyanyi umpama pentas aku yang punya. hahah. dengan sore serak-serak ramli sarip dol. padahal tengah sakit tekak wei.

tahun cam bese. beraya kat kampung mak aku. felda air tawar satu kota tinggi. tahun ni takde job untuk potret raya di hari raya pertama. tak macam raya tahun lepas. lepas semayang raya je aku cabut gi wat job. tahun ni wat potret family sendiri jela. so nanti tunggu je la aku pos. maybe agak meriah la tahun ni. aku rasa la. sebab dengar cite tahun ni ramai yang nak kumpul. kite tunggu dan lihat jela nanti. yang penting marhaban nazam lebaran ciptaan bapak aku bakal di dendangkan di pagi raya nanti. haha. teting vokal lagi la nanti.

ok la kot. dah lama tak hapdet blog ni. kontang kejap idea. apepon layankan lagu raya ni. antara peberet aku. dengan satu bukan lagu raya. hahah. enjoyzzz..










Saturday, 13 August 2011

Aku Dia Dan Kamu

salam semua. hari ni aku gerak gi Shah Alam. maybe masa entri ni masuk aku dah pon on the way gi Shah Alam. maybe ade kat highway lagi. blom sampai Shah Alam lagi. post kali ni aku takde nak cakap ape pon. cume aku nak cuba menten entri paling kurang 3 entri seminggu. haaa. amacam? nampak macam banyak sangat je idea aku nak menaip kan. sebenarnye takde banyak mana pon. sikit-sikit je. asal terlintas je aku trus taip la. takot lupe. bila dah lupe. trus rasa malas nak menaip buat post. ok. tanpa banyak masa. aku nak bagi korang layankan gambar-gambar yang aku dah snap. enjoyzzz.






p/s: kalau korang rasa tak puas tgk gambo kecik-kecik ni bolehla korang gi website ni nadiarts.com



Friday, 12 August 2011

Ada Apa Dengan Adi Azli


salam semua. entri kedua untuk hari ini. mood lepas solat Jumaat adalah begitu bagus skali. tanpa tidur di masjid dan balik aku still tak ngantuk. hah. petanda bagus. ya. bagus untuk aku tido awal malam ni. esok aku nak gerak gi Shah Alam. ade urusan bisnes sikit. bisnes ape? tgk entri perkenalan. 

cite banyak pon tak guna. tengok jela jadual kat bawah ni yer. hehe. nak aku komen tiap-tiap huruf nanti orang cakap cam poyos plak. ahaha. tapi bukan aku reka sendri la. kalau korang nak cuba gak. klik la link dalam jadual tu. selamat mencuba. yeah..

ADI AZLI
AAmanah
DDinamik
IIkhlas
AAlim
ZZingy
LLemah-lembut
IIdealistik

Ramadhan Hari ke-12

salam semua. alhamdulillah kita dah di hari ke 12 ramadhan. senang nak tau brape hari dah kite puasa. sebab tahun ni. bulan ramadhan same tarikhnye dengan bulan ogos. 1 ogos bersamaan 1 ramadhan. cume ramadhan habis awal sikit la nanti. dah masuk hari ke 12 ni nak tau gak la puasa korang camne. aku bese-bese je. puasa duk kat rumah keluarga. rilek jela. kadang tolong masak. kadang tak. haha. makanan tetap sedap. masakan sendiri la katekan.

teringat plak masa zaman-zaman blaja dulu. blaja dah la jauh. kat shah alam nun. 6 tahun beb puasa kat tempat orang. tapi apa yang aku boleh cakap. best. seronok. yela. mana taknye. puasa dengan kengkawan. lain macam la seronoknye. ye tak. kadang sahur. kadang tak. kadang sahur awal. kadang sahur last minit. (dah azan subuh megi still kat dalam mulut). gi jalan-jalan bazar. bazar dah habis tawaf. tapi makanan satu pon tak sangkut. dah banyak sangat. jadi. cuci mata ambil bau jela. last skali beli roti john dgn soya jela. sedap. lagi-lagi kat Bazar Ramadan Stadium Shah Alam. terbaek beb.

dah cukup la kot cite ni. kalau cakap pasal puasa mesti ade sangkut paut dengan bazar. juadah buke. dan last skali raya. haha. baju raya mesti dah siap sume kan. siap beli skang ni. takde masa dah nak tempah-tempah. lagipun yang terjual pun skang dah banyak yang cantik-cantik dan murah-murah. so jangan lepaskan peluang yang datang setahun skali ni. ahaha. berbelanja lah dengan bijok.

satu lagi aku tak dapat-dapat lagi bulan puasa tahun ni. mercun. ahaha. tak tau la nak cari stok mercun. yang jual mercun asik kene tangkap je. susah jugak nak cari buat perang malam raya nanti. pergh. memang layan beb perang mercun malam raya kat kampung aku. adoi. takpelah. nanti ade la kot kazen-kazen aku bawak balik stok perang. harapnye adelah. kalau tak kite belasah jela buat meriam katak. hoi...


Friday, 29 July 2011

Salam Ramadhan Al Mubarak


Salam semuanya. nape? tajuk entri dengan gamba entri tak kena? lari topik? haha. saje je aku buat macam tu. mood kalah semalam tak hilang lagi. tapi nak jugak buat entri. tapi bukan nak cite pasal semalam punya game. kalau nak cite semalam punya game. gi la tengok entri ini.


orait. ini baru betul. seperti yang kita tau. kalau yang amek tau tu tau la ye. kalau yang tak amek tau tu memang tak tau la ape nak jadi. ish. ok. pada semua lah ye aku tujukan ni. tinggal 2 hari lagi seluruh umat Islam di dunia ni akan menyambut kedatangan bulan yang penuh berkat iaitu bulan Ramadhan atau lebih di kenali dikalangan orang melayu bulan pose. ok.pose jangan tak pose. peringatan yang sering kali di ucap kepada semua. tak kira la besa kecik. semua turut merayakan. eh. pehal lak ni. dah macam lagu raya weii.. pose dulu. baru raya. gitulah gamaknye.

orait. bersempena bulan ramadhan yang akan tiba ni. sering kali kita terdengar antara perkara-perkara yang boleh membatalkan pose. tapi ada juga yang masih keliru dan kurang faham. minum makan tu dah tentu batal pose wei. takde alasan untuk ponteng pose bagi yang betul-betul uzur ye. darurat tu namanye. so kene buka. jadi untuk merungkai segala kekusutan dan kekeliruan itu. aku nak kongsikan di sini beberapa perkara yang boleh kita fikirkan bersama. yeah..


▣ Anda boleh mengorek hidung, telinga dan lain-lain rongga. Sungguh hairan apakah kaitannya mengorek hidung atau telinga dengan berpuasa.Tidak pastilah kalau ada di kalangan kita yang mengorek hidung atau telinga lalu terasa kenyang.

▣ Sesungguhnya tiada dalil yang mengatakan batalnya puasa kerana memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan. Sekiranya tiada <dalil maka=”” tiadalah=”” hukum=”” makruh=”” atau=”” lain-lain=”” terhadapnya.=””>

▣ Anda tidak perlu risau untuk berendam di dalam kolam sepanjang waktu di siang hari ketika Ramadan kerana ia tidak makruh dan tidak membatalkan puasa. Lihatlah riwayat hadis yang sahih ini. Seorang sahabat berkata: “Aku melihat Rasulullah SAW mencurahkanair ke atas kepala baginda ketika baginda berpuasa, kerana dahaga atau kepanasan”. (Riwayat Abu Daud: 2365, disahihkan oleh Sheikh NasiruddinAl-Bani di dalam Sahih Sunan Abu Daud)

▣ Anda boleh makan walaupun waktu Imsak telah masuk iaitu lebih kurang 10 minit sebelum waktu subuh. Anda hanya perlu berhenti makan apabila diyakini telah masuk waktu subuh. Rasulullah bersabda: “Fajar ada dua jenis, fajaryang apabila ia tiba, haram untuk makan dan dibolehkan melakukan solat (fardu subuh) dan fajar yang apabila ia tiba, kamu tidak dibolehkan melakukan solat (solat subuh) dan dibolehkan makan.” (riwayat Al-Hakimdan Ibn Khuzaimah). Allah berfirman di dalam SurahAl-Baqarah ayat ke-187 yang bermaksud: Makan dan minumlah kamu sehingga benang putih (waktu fajar) berpisah daripada benang hitam (malam). Di dalam hadis sahih, Rasulullah bersabda: “Makan dan minumlah sehingga Ibn Umm Maktum mengumandangkan azan.” Ia sangat baik dan dituntut di dalam agama kita untuk makan di waktu akhir-akhir bersahur berdasarkan hadis yang berikut iaitu, RasulullahSAW bersabda “Umat aku akan sentiasa kekal dalam keadaan bersederhana dan sempurna selagi mana dia mempercepatkan berbuka dan memperlambatkan sahur.” Sekiranya anda telah meyakini bahawa telah masuk waktu subuh dan ada lagi makanan atau minuman yang tinggal di dalam mulut anda. Anda boleh menelan dan menghabiskannya tanpa perlu dikeluarkannya dari mulut anda.

▣ Anda tidak perlu melafazkan niat seperti Nawaitu Sauma Ghadin… kerana Nabi Muhammad S.A.W. tidak pernah mengajarkannya. Niat itu tempatnya di hati. Apabila anda bangun sahur, ia membuktikan anda sudah berniat untuk berpuasa. Jika tidak, buat apa anda hendak bangun bersahur.

▣ Tidak makruh untuk anda menggosok gigi pada siang hari sepanjang bulan Ramadan sama ada dengan kayu siwakatau dengan berus gigi.

▣ Anda harus makan dahulu makanan dan minuman sekiranya makanan telah dihidangkan sebelum pergi solat Maghrib. Rasulullah SAW bersabda: “Apabila telah dihidangkan makan malam, maka mulakanlah dengannya sebelum kamu menunaikan solat Maghrib dan janganlah kamu tergopoh- gapah ketika makan malam kamu.” (Muttafaq’Alaih, lihat Sahih al-Bukhari: 31).

▣ Anda boleh pergi ke klinik pergigian untuk mencabut gigi, menampal gigi, mencuci gigi dan sebagainya.

▣ Anda juga dibenarkan mandi dan berenang. Sekiranya anda telah menelan air secara tidak sengaja, maka ia tidak membatalkan puasa. Menurut kebanyakan ulama, berenang dibenarkan ketika berpuasa manakala menyelam tidak dibenarkan kerana ia akan menyebabkan air masuk ke dalam mulut dan hidung lalu sampai ke perut.

▣ Anda boleh menggunakan wangi-wangian, memakai kanta sentuh atau menggunakan ubat titik ke dalam mata.

▣ Anda dibenarkan untuk mengambil suntikan yang bermotifkan untuk rawatandan perubatan. Bukannya suntikan yang mengambil peranan makanan dan minuman iaitu suntikan untuk memberikan tenaga dan kekuatan kepada anda. Anda boleh pergi untuk memeriksa dan menderma darah.

▣ Anda boleh makan dan minum dengan tidak sengaja. Ini berdasarkan suatu hadis yang bermaksud: Umat Islam tidak akan dipertanggungjawabkan atau diampunkan sekiranya melakukan perkara dalam keadaan tersilap, dalam kedaan terlupa dan dalam keadaan terpaksa. (Muttafaq ‘Alaih) Sekiranya anda tertidur di siang hari dan bermimpi yang menyebabkan keluar air mani, ia tidak membatalkan puasa.

▣ Sekiranya anda melakukan hubungan kelamin dan tidak mandi junub sebelum fajar menyinsing, puasa anda masih sah dan tidak batal dan anda dibenarkan untuk mandi junub selepas waktu fajar. Sekiranya haid anda tamat pada malam hari, anda boleh berpuasa keesokan harinya walaupun anda mandi junub selepas waktu fajar. Dalam kedua-dua kes yang di atas, kewajipan mandi junub tetap kekal kepada mereka tetapi berpuasa tidak akan batal dan terkesan dengan ketidaksempatan untuk mandi junub sebelum waktu fajar.

▣ Anda boleh berciuman dengan suami atau isteri anda ketika berpuasa, tetapi anda perlu mengelakkannya supaya tidak membawa kepada benda yang diharamkan di dalam bulan Ramadan iaitu hubungan kelamin.
Maklumat di atas disebut oleh para ulama seperti Syeikh YusufAl-Qaradawi dalam Fiqh as-Siyam, Ibn Hazm, Syeikh Abdul Aziz bin Baz,Syeikh Ibn Uthaymin dan lain-lain.

Di copy penuh tertib daripada:
MUHAMAD ADIB MOHAMED SAAT
dari Kulliyyah Undang-Undang Ahmad Ibrahim,

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

orait. itu saja dari aku. sehingga bertemu di lain post. Assalamualaikum dan Selamat Berpuasa.

Thursday, 28 July 2011

Update Malaysia Vs Singapore (1-1) agregat 4-6


salam semuanya. game dah habis. doa dah habis. harapan dah musnah. tapi apa boleh buat. itulah bola sepak. ape yang boleh aku cakap kat sini. game tadi tak berapa best pon. Malaysia a.k.a Harimau Malaya kurang taringnya. SingaPura-Pura pulak banyak betol lakonan mantap yang dorang pamerkan. jelas kat situ rentak permainan banyak terganggu dan momentum permainan hilang terutamanya team Malaysia a.k.a Harimau Malaya. namun di sebalik semua tu. aku nak puji beberapa pemain Malaysia a.k.a Harimau Malaya. antaranya Khairul Fahmi Che Mat a.k.a Apek. fokus tak hilang. cekap dan tangkas. berada di prestasi yang tinggi. S.Kunalan pulak rajin dan bersemangat kejar bola. memang patut dipuji. dan yang terkahir Ismail Faruqi. tak tau la ape nak puji pasal die tu. haha. 

apepun lepas ni Malaysia a.k.a Harimau Malaya tidak perlu berduka. masih banyak yang perlu kita belajar dan masih banyak yang kita boleh perbaiki. mungkin belum tiba masanya. entah bila aku pun tak tau. lepas ni kelayakan Olimpik plak. boleh cipta sejarah lagi. 

penyokong Malaysia. teruskan sokongan anda. jangan mudah menghukum pasukan kesayangan kita. kerana ini adalah tanah tumpah darahku. yela. kalau tak korang nak sokong negara mane plak kalau bukan negara sendiri. renung-renungkanlah ye. Go Tiger!!!

Malaysia Vs Singapura


salam semuanya. nampak itu gambar atas? haaa..malam ni itulah keputusannya. Malaysia menentang Singapura. musuh tradisi sejak zaman berzaman. dan malam ni adalah penentuan siapa yang lebih bagus.  
jangan dipandang keputusan yang lepas. jadikan ia sebagai pembakar semangat. walaupun aku tak dapat nak pegi stadium. tapi doa dan harapan aku tetap Malaysia akan menang malam ni demi membalas dendam kepada kekalahan di Singapura tempoh hari. pergh. dah macam ayat berita plak. 

apa yang aku nampak sekarang ni. sokongan yang diterima dari seluruh rakyat Malaysia amatlah membanggakan. kite boleh tengok sendri. tiket 85k habis sold out tak sampai 2 jam kaunter jualan dibuka. camtu la die penangan bola sepak. walaupan bola sepak negara ada jatuh bangunnya. tapi ia tetap menjadi sukan nombor satu negara. jadi untuk malam ni. ayuhlah Harimau Malaya. tunjukkan taringmu. singa yang lapar jangan kau endahkan. ko cakar je rambut singa tu sampai botak. bangkitkan kembali dan martabatkan semula pasukan bola sepak Malaysia supaya kembali menjadi pasukan yang di geruni satu masa dulu. doa kami bersama kalian. GO TIGER!!!

Allahyarham Mokhtar Dahari ( Harimau Malaya Tulen)

dan aku ade lagu untuk korang...



Wednesday, 27 July 2011

Perkenalan

IMG_8287

Salam semuanya...hai..untuk kesekian kalinya, aku menulis blog. satu aktiviti yang dah lama aku tinggalkan. bukan kerana malas, bukan kerana tiada idea untuk menulis, tetapi terlalu sibuk dengan bermacam-macam perkara yang aku lakukan (sebok sangat ke? mengalahkan PM plak). sebelum ni aku dah buat blog dot com sendiri. adiazli.com namanya, tapi tulah. oleh kerana jarang update, sampai naik berhabuk berhantu blog tu, maka dengan rela dan pasrahnya aku kuburkannya. haha..cam sadis sangat bunyinye. dan sekarang ni, inilah hasilnye, blog yang percuma lagi putih suci, simple dan malas aku nak tacap-tacap sangat.

jadi kenapa aku buat blog lagi? dah la ko malas update entri, ko nak kuburkan sekali lagi ke? oh nooo..no no no..kali ni aku akan sedaya upaya update entri aku. even sekarang ni aku tengah buat master. konon-konon rajin la sangat blaja. huh. sambil-sambil tu buat bisnes fotografi. ok. yang ni nanti aku update next entri. ok. berbalik kepada kenapa aku blogging semula. sebabnya aku nak buat satu jurnal kehidupan aku sendiri, yang mana aku boleh tengok balik apa yang dah aku buat sebelum-sebelum ni. even nanti anak cucu aku boleh baca apa yang aku dah tulis pada masa akan datang. inshaAllah kalau bertemu jodoh la. hehehe. 

lagi-lagi? takkan tu je kot? 

ade lagi bro. rilek. satu satu okay. ape lagi ek? erm. selain dari apa yang diatas tu tadi. blog aku ni juga bakal menjadi tempat luahan atau ekspresi atau respon atau pendapat (berape banyak atau daa) yang pada aku, tak salah untuk dikongsikan dengan dunia.. cewaah.. tak kira la apa pun. topik-topik yang mungkin jadi isi kandungan entri aku pon takde la spesofik sangat. kalau perlu barula aku spesifik-kan tajuk tu. biasanya general atau topik umum sudahla. nanti susah pulak nak difahamkan. 

ade lagi?

erm. kadang-kadang aku mungkin jadikan blog aku ni fotoblog. yaaa.. kan dah cakap tadi kan. aku part time fotog. jadi ade la beberapa entri aku nanti berkenaan dengan gamba-gamba yang aku dah snap. dan.. jangan terparanjat pulak kalau blog aku ni aku jadikan tempat karok..hahaha... ape? ingat nak karok kene gi RedBox je ke? haha.. mana-mana pon boleh.. asalkan gumbira.. dan untuk yang terkahir. penulisan ilmiah. haa. tak percaya ke? ya. itulah realitinya. sebagai seorang yang masih bergelar mahasiswa, cewah lagi. aku rasa aku kena buat sesuatu untuk penulisan tesis aku kelak. kena latih jugak beb. nanti kejang tangan kejang otak nak menaip isi. duduk menung la depan laptop berjam-jam. tapi isi pon tarak..

wokay.. panjang jugak untuk entri pengenalan ni kan. ini dinamakan merepek yang bukan-bukan. harap jangan terbawa-bawa dalam mimpi..haha.. dan jangan ambil hati dengan apa yang aku akan tulis. tapi kalau nak jatuh hati silakan..hehe 

sekian