Kita Hidup Sementara Jadi Apa Salahnya Berkawan-Kawan

Wednesday, 27 February 2013

Bangkok Trip - Day 3 - Part 2

Ok. Sambungan dari entri semalam. Lepas singgah sebentar di masjid tersebut, kami pun teruskan perjalanan menuju ke Ayutthaya. Perjalanan mengambil masa 2 jam bergantung kepada trafik semasa. Kalau tak sesak 2 jam boleh sampai. Sepanjang perjalanan aku rasa pengalaman yang sangat best walaupun ada gak rasa mengantuk, tapi sebab peluang ni jarang aku dapat so aku taknak layan mata aku. Aku rasa Bangkok sangat besar dan luas. Lama jugak la nak keluar dari Bangkok tu. Jalanraya memang luas. Kereta macam biasalah. Nor, Wani dan Mas dah lena layan tido sebab kekenyangan makan tadi. Hehehe. Jangan marah ye korang.

Cuaca agak panas waktu tu. Tapi aircond bukak kuat, so takde la rasa panas. Teksi kat Bangkok tak dibenarkan pakai tinted. Tu yang panas. Setelah menempuh perjalanan hampir 2 jam kami pun tiba di Ayuthaya. Disebabkan hari ahad, suasana adalah sangat sesak. Ramai yang keluar berjalan-jalan. Nampak semua kereta dari Bangkok. Yelakan, hari cuti semua orang pun nak makan angin. Dan Ayutthaya lah tempat yang dituju.

Tempat yang pertama kami pergi adalah Ayutthaya Floating Market. Tempat ni dah di majukan khusus untuk tarikan pelancong. Tapi apa yang aku nampak, pengunjung kat sini kebanyakkan adalah orang Thailand sendiri. Pelancong asing aku tak nampak sangat. Tak macam kat Bangkok, merata dorang ada. Ok, kat sini kami takde shopping sangat. Just banyak beli makan dan minum.

Kat situ ada jugak pameran binatang. Kambing ada, Biri-biri ada, Gajah pun ada. Aku sempat la bergambar dengan gajah tu. Nak naik gajah tak dapat lah sebab mahal sangat. Dah lepas tu kami pun pegi cari tempat nak makan makanan yang dah dibeli tadi. At least dapatlah rehatkan kaki yang penat berjalan dari tadi walaupun tempat tu takde lah besar sangat pun.

Lepas dah selesai makan-makan, kami menuju pula ke Monumen-monumen lama di Ayutthaya. Nak masuk kene bayar tiket harga 20 baht untuk orang tempatan dan 50 baht untuk foreigner. Disebabkan pemandu teksi kami yang pergi beli, so dapatlah kami dengan harga 20 baht disamping kene berlakon sikit macam orang Pattani. Hehehe. Lepas dah jalan-jalan, amek gambar lebih kurang kami pun balik. Sebelum tu singgah solat sebentar di Masjid Ayutthaya. Lepas solat sambung jalan balik Bangkok.

Kami sampai di Bangkok pukul 9 malam waktu Bangkok. Terus menuju ke pasar malam di kawasan Rampherang kalau aku tak silap eja la. Sebab yang aku dengar camtu lah. Aku nak cari jersi bola 3 helai. Dapatlah aku baju Menyu,Celsi dan Real Madrid. Puas hati aku. Untuk makluman, kawasan situ ramai muslim pattani. So lepas dah sudah shopping lebih kurang. Kami makan di gerai muslim. Aku makan mihun sup.Sedap boleh tahan. Sebab dah lapo makan apapun sedap.

Dan usai makan bertolak lah balik ke hotel masing-masing. Dan malam tu adalah malam terkahir aku di Bangkok sebelum aku balik Malaysia 25 haribulan, iaitu keesokkan harinya. Dan last day la aku dengan Nor, Wani dan Mas. Sorry geng, tiket dah beli awal. Hehee.

Driver teksi hantar ke hotel aku dulu. So sampai je hotel aku mandi-mandi, solat then tido. Penat badan wey.
Next entri aku cite pasal balik pulak yek.

p/s: macam bese gambar nanti aku update.

Tuesday, 26 February 2013

Bangkok Trip - Day 3 - Part 1

Bersiaran kembali. Tapi kali ni agak lewat sebab sekarang ni aku dah balik Malaysia. Semalam aku tak sempat nak update cerita untuk hari ketiga, sebab sibuk google cara terbaik untuk ke Don Mueang Airport dari hotel aku. Sebab tak banyak review tentang cara nak kesana dalam internet. Yang bayak adalah cara nak ke Suvarnabumi Airport. Tapi takpe. Itu sume next entri aku carita. Sekarang ni aku nak cerita aktiviti hari ketiga or hari terkahir aku untuk berjalan-jalan di Bangkok.

Segalanya bermula dengan plan di kedai Mak Yah. Lepas makan kami bincang nak jumpa kat mana. Dan kami buat keputusan berjumpa di Platinum Fashion Mall. Ok. Mudah bagi aku, Nor, Wani dan Mas sebab dorang naik teksi. Dalam pukul 8 lebih waktu bangkok aku pun keluar dari hotel menuju ke BTS Sala Daeng. Aku beli tiket ke BTS Ratchadewi. Keluar train aku trus ke kiri dan ambil exit sebelah kanan turun kebawah untuk berjalan kaki ke Platinum Fashion Mall. Jalan terus, kemudian belok ke kanan lebih kurang 400m sebelum sampai ke Platinum Fashion Mall. On the way ke sana, kita akan melalui Kedutaan Indonesia. So tak lama lepas tu sampai lah.

Bila dah sampai sana, aku naik jejantas untuk ke seberang jalan, dimana disanalah terletaknya Pratunam Central. Pusat jualan baju-baju yang sangat murah dan boleh dibeli secara pukal. Beli lagi banyak lagi murah. So sape-sape yang nak buat bisnes bolehlah borong kat sini.

Tak lama lepas aku jalan turun dari jejantas aku dengar ada orang jerit nama aku, Adiiiiiii!!!!, sekali tengok Nor dengan Mas melambai-lambai aku. Hah. Jumpa pun dorang. Tapi au tak nampak Wani. Mana pulak dia. Lepas tu, tiba-tiba aku nampak Wani dalam teksi berhenti sebelah aku. Haih.Terkejut mak nak. Hahaa. So, dorang ajak aku naik then story tentang plan dorang.

Bila dah masuk je teksi Wani pun mulakan cerita tentang plan untuk hari ni. Ada perubahan dan kami buat keputusan untuk ke Ayutthaya. Kat sana ada Floating Market, Gajah2 dan monumen-monumen zaman dolu-dolu yang berusia lebih 400 tahun. Rare kan. Dan yang terbaiknya kami sewa teksi tu sampai malam!!. Ada lagi yang terbaiknya, driver teksi tu orang pattani dan boleh cakap kelate. Kecek kelate wey. Alooh budok. Hahaa. Dan dia sangat baik. Kebetulan pulak Wani orang Kelatan. Memey jupo saing dio. Aku pun takde masalah nak kecek kelate sikit2.

Apa-apapun sebelum jalan jauh kami pergi makan dulu. Lapa wey. So brader teksi tu bawak kami ke kawasan tempat tinggal die di Ramkhamhaeng. Kawasan ni ramai muslim. Jadi bab makan memang takde masalah. Makan nasi putih macam-macam lauk plus sup tulang yang sedap untuk 4 orang hanya 200 baht. Murah kan. Memang kenyang habis.

Dah lepas makan kenyang-kenyang kami pun teruskan perjalanan. Tapi sebelum tu singgah sekejap di masjid di kawasan tu. Memang cantik plus die tepi sungai. Ada satu sistem pengangkutan air untuk orang menyeberang sungai tu. Sebab taklah besar sangat sungai tu. Nanti aku update gambar. Tambang nak gunakan pekhidmatan tu 2 baht. Dan ianya dikuasakan oleh manusia yang mengayuh dari seberang dengan guna sistem kabel. Haih. Payah gak nak explen ni. Tengok gambar jelah nanti ye.

Aku rasa sampai sini dulu sebab panjang sangat entri ni. Nanti bosan nak baca apa yang aku bebelkan ni. Tunggu part 2 yer.

Sunday, 24 February 2013

Bangkok Trip - Day 2

Bersiaran kembali dari bangkok. Macam biasa sebelum aku keluar sambung jalan lagi, aku akan update cerita semalam.

Semalam aku pergi Chatuchak Weekend Market. Tempat ni ada macam-macam barang. Semuanya boleh dikatakan murah. Even dah murah still boleh mintak kurang lagi. Cara nak pergi ke sana dari hotel aku. Mula-mula aku menapak ke Sala Daeng BTS Skytrain. Beli tiket ke Mo Chit. Chatuchak market tu dekat je dengan stesen train tu. Kene jalan dalam 3 minit kalau langkah korang laju dan tak tersekat-sekat, sebab apa aku cakap camtu? Sebab di sepanjang laluan nak ke sana, korang akan lalu deretan penjual tepi jalan yang ramai. Dorang jual baju, seluar, mainan dan macam-macam lagi. Nanti aku tunjuk gambar.

Sampa kat sana aku jumpa la dengan kawan-kawan aku yang tiba-tiba jadi kawan start dari naik bas lepas turun dari flight semalam. Nor, Wani dan Mas. Wanita yek. Yaa. Aku berjalan dengan 3 orang wanita di tempat syurga mereka. So korang faham-faham lah bila wanita bershoping. Tapi aku takde hal. Dah biasa. Stamina kene kuat sebab Chatuchak Market tu sangat la luas dan besar. Plus cuaca agak panas. Better pakai topi.

Sampai-sampai kami terus pusing-pusing cari kedai makan. Nak makan tepi-tepi jalan takut tak halal. So pusing punya pusing akhirnya jumpa kedai makan muslim. Cara nak cari ialah dengan mencari section 10. Dan kedai makan tu bertentangan di jalan besar. Better korang dapatkan pamplet di setiap pintu masuk. Ada map. So senang untuk explore.

Lepas makan, apalagi ditunggu, shopping time, aku dapat la baju untuk bagi kat orang plus baju aku sendiri, dengan ada sikit buah tangan yang biasa-biasa aje. Bila dah tengahari suasan agak crowded. Ramai wo orang. Dah la panas. Kompom la haus wey. Cari la air mineral, dan benda yang xde kat Malaysia, Coconut Ice Cream. Sedap wey. Aku tak dapat nak tunjuk gambar sekarang.

Lepas setengahari kat sana, kami bertiga pun decide nak ke Siam Paragon. Ingat nak masuk Madame Tussauds. Tapi bila bincang balik kami decide nak masuk esok, means that hari ni la. Lepas dah camtu kami tuko plan. Time tu dinner!!! Mak Yah Restaurant. Pekena tomyam, nasi putih dan macam-macam lauk lagi. Tp sebelum tu kami kene tunggu sorang brader dari Malaysia gak yang baru gak kenal dalam flight. Lepas dah jumpa, trus gerak ke sana.

Nak kesana kena turun kat Ratchadewi BTS Skytrain. Exit sebelah kiri. Kene jalan straight sampai jumpa simpang empat. Korang lintas dan belok ke kiri. Jalan la sampai nampak signboard Mak Yah. Dekat-dekat situ pun ada gak restoran muslim lain. Faridaa kalau tak silap. So lepas makan, masing-masing pun apa lagi, tak sabar nak balik. Then plan untuk esok, means that hari ni adalah Pratunam Central n Platinum Mall. Nak cari buah tangan lagi. Buah kaki takde. hahaa.

So till then, esok dah balik!!!! macam tak nak balik. Boleh? hahaha..

p/s: gambar-gambar aku update lepas balik Malaysia ok.

Saturday, 23 February 2013

Bangkok Trip - Arrival

Salam semua dan bersiaran dari bangkok thailand..sawadikap. Hari ni sebenarnya hari kedua aku kat bangkok. Semalam aku sampai dari KL. Naik Flight kat LCCT turun ke Don Mueang International Airport. Sebenarnya ini adalah first trip aku ke luar negara. Pada mulanya ada berteman, tapi last minit tak boleh pergi. Tapi takpe, the journey must go on even lone ranger. Hahaa. Mulanya agak cuak gak. Yelah. Sebab tak pernah jalan sorang-sorang ke luar negara. Tapi demi mencari pengalaman, aku gagahkan jua. Cewah.

Baik. Aku nak mula dari aku bertolak dari rumah. Aku dari johor. So aku drive sendiri sampai la kat Putrajaya Sentral. Aku park kat sana sebab murah dan parking berbumbung. Lagi bagus dari aku parking kat LCCT, dahlah mahal, tengah panas pulak tu. Ok. Dari Putrajaya Sentral aku amek tiket ERL transit. Kaunter tiket ada kat tingkat atas. Cakap dengan petugas yang cantik kat situ nak pergi LCCT. Nanti dia akan bagi tiket ERL dan tiket bas transit ke LCCT skali. Harga murah je RM5.50. Dan bas transit akan tunggu kat stesen ERL tu. Bila dah sampai LCCT tu pe lagi, pegi cek in la. Then tunggu flight.

Aku sampai kat Don Mueang International Airport pukul 3.15 petang. So, dari airport nak ke bangkok aku naik bas transit ke Mo Chit BTS Skytrain. 30 baht je. Sebab itu yang paling murah dan senang. Sebab aku bergerak banyak gunakan train.

Aku stay kat Take A Nap hotel. So, dari Mo Chit BTS Skytrain aku amek tiket ke Sala Daeng. 40baht. Tapi untuk ke Sala Daeng kene tuko train kat Siam BTS Skytrain. Tak perlu nak turun tangga mana-mana. Platform die sebelah je. Trus naik dan sampai ke Sala Daeng. Sekejap je. Pastu aku menapak la dari Sala Daeng. Untuk ke hotel, lepas keluar train, pergi amek exit 3, turun ke sebelah kiri dan menghala ke jalan Sam Yan. Agak letih sikit la jalan. Dah sampai aku trus cek in dan mandi dan solat dan lepak je. Ngantuk pun ade gak. Sebab aku kuar rumah subuh wey.. Pe lagi.. Tido laaa.

So pagi ni aku nak ke Chatuchak Market. Nanti aku update lagi. Gambar-gambar nanti aku update. Sebab semalam bawak beg banyak so aku malas nak keluarkan kamera aku.

Ok. Till then. See U.

Wednesday, 20 February 2013

Pakcik Menang Motto!!!

Aku bukan pakcik tu. Entri ni patutnye aku tulis 14 Februari yang lepas. Tapi sebab tak cek FB punya pasal, padahal FB aku on 25 jam, aku tak tau yang aku dah menang contest dari CST Production. Dan cik Najlaa lah yang call aku bagitau yang aku dah menang.

Mula-mula dia cakap dari CST Production. Aku still blur lagi. Nak kata aku dah nak kahwin, belom ada calon lagi, nak kata aku ada apply keje kat sana pun takde jugak. Aku boleh lupa yang rupenye post aku terpilih sebagai pemenang untuk kategori blog terbaik. Wah, tak sangka der. Update blog jarang-jarang pun dapat anugerah blog terbaik. Nak tengok buktinya kat SINI.

Nak tau macam mana post aku boleh menang? Tengok post khas aku untuk contest tersebut kat SINI. Apepun yang terjadi semuanya rezeki Allah. Alhamdulillah. Dan terima kasih kepada CST Production khasnya kepada team Project2Pi. Korang memang best. Hadiahnya aku taknak cakap. Tengok sendiri ye.

p/s: Jumaat ni aku nak pegi Bangkok. Jalan-jalan cari pasal. Hahaha..Chow Stipen Chow

Sunday, 10 February 2013

Dunia Seperti Mengetahui

Sejak beberapa hari ni cuaca di tempat tinggal aku memang hujan je. Tempat lain aku tak tau. Kalau tengok berita tau la jugak.

Cuaca mendung dan hujan, kadang kala cerah sekejap-sekejap. Dah macam ramalan cuaca pulak. Seperti juga cuaca diluar, cuaca dalam diri ni pun camtu la jugak. Terasa macam ribut kadang kala petir kadangkala hujan lebat beserta ribut petir dan angin kencang. Kannn. Dah memang ayat ramalan cuaca seyh.

Mungkin lama nak reda keadaan macam ni. Tapi akan reda tapi takkan tau bila masa dan ketikanya. Aku rilek jela. Menulis entri yang camni gayanya kadang buat aku terasa macam seorang yang puitis. Ada gaya ke?

Tapi kadang macam terapi diri, tempat luahan perasaan yang mungkin takkan ada orang boleh paham dan selami rasa ini. Hahaha. Aku sorang rasa cukup lah. Kalau ada rasa yang sama macam aku, kita enjoyce ye geng.

Rasa macam nak main hujan macam zaman kanak-kanak riang ria dulu. Tanpa ada rasa takut, tanpa ada fikir tentang masalah kesihatan, tanpa fikir implikasi main hujan kalau mak aku tau. Boleh je kalau nak keluar main hujan sekarang. Tapi confirm ada suara yang tegur "ko dah buang tebiat main hujan? nak kena petir?"

Zass. Jom masuk rumah.

Thursday, 7 February 2013

Mesin Masa

Kembali ke era tahun 90an, aku sendiri dah lupa sebenarnya tahun berapa. Kampung Cenderawasih ( Sekarang dah jadi bandar Cenderawasih), Lahad Datu, Sabah.

Satu petang yang kebiasaannya budak-budak sebaya aku akan keluar bermain di halaman rumah dan kawasan kejiranan, tetapi aku hanya duduk di beranda rumah sahaja melihat budak-budak yang lain bermain. Lepas tu aku pun join sekali la beb. Mana boleh tahan tengok orang main aku plak duduk saje je kat rumah kan. Dah nama pun budak-budak, mestilah aktif even masa tido pun tetap aktif.

Petang tu acara bermain lebih tertumpu kepada aspek fizikal, dimana penekanan kepada minda dan kecerdasan menaakul adalah tidak digalakkan untuk di aplikasikan.

Dari acara lumba lari berganti-ganti 50m kot, sehinggalah beralih kepada acara lumba basikal. Acara lumba lari tidak menghampakan buat aku yang sudah terkenal dengan kelajuanku yang boleh di katakan untuk pecah rekod 100m pada waktu adalah tidak mustahil. Tapi umur aku belum mengizinkan aku untuk berbuat demikian.

Setelah acara tadi selesai, acara lumba basikal pula mengambil tempat. Masing-masing mengeluarkan tunggangan masing-masing. Pada masa tu basikal yang paling in adalah BMX. jenis apa aku tak ingat. Dan seperti biasa, aku tidak mahu ketinggalan. Demi mengekalkan dan menjaga reputasi aku. Aku sorong basikal aku dengan gaya ego lagi megah tanpa rasa prejudis dan rasis.

Mata budak-budak tiba-tiba terpaku. Mungkin melihat basikal aku yang pertama kali jejak ke tanah hari tu demi sebuah persaingan. Aku rilek. Selamba. Tiba saat mengayuh. Aku tertinggal jauh.

Ciss. Aku lupa cabut roda kecik kiri kanan aku laaaaaaaa. Sumpah lepas hari tu aku cabut buang roda kecik kiri kanan tu. Adoih.