Kita Hidup Sementara Jadi Apa Salahnya Berkawan-Kawan

Friday, 4 January 2013

3.142 Contest!!!

Di suatu petang di Bandar Batu Pahat Johor. Kelihatan ramai pengunjung yang mengunjungi pasaraya di situ. Ada yang berseorangan, ada yang bersama keluarga, ada yang bersama rakan-rakan, dan ada yang bersama tunang. Wah. Tak lame lagi mesti nak bernikah. Tahniah diucapkan. Bila agaknye ye majlisnye tu. Bulan Februari barangkali.

Dari raut wajah dan tutur kata yang mereka ucapkan seperti sedang membincangkan sesuatu. Persiapan untuk majlis agaknya.

Lelaki: U, bulan depan ni majlis kite nak amek videographer tak?

Wanita: Eh u ni, mesti la i nak. Sekali seumur hidup tau jadi raja sehari. Tapi u tu tak tau la kan. Entah-entah ade pasang niat nak tambah lagi. U jangan nak mengada ye.

Lelaki: Ehehehe. Jangan la cakap macam tu U. I sayang U sorang je. Ok. Kalau nak amek videographer, videographer mane yang U nak guna?

Wanita: U pernah dengar CST Production tak?

Lelaki: Wahai tunang ku yang tersayang, mesti la I tak pernah. Hahaha.

Wanita: Ape la U ni. CST Production tu yang buat video Scha dengan Awal yang macam video klip lagu tu. Yang U dok sakan berjoget dengar lagu tu.

Lelaki: Oooo. Itu dorang ke yang buat? Mantop.

Wanita: Haa. Ingat pun. Tahun ni dorang ade buat promosi video plus photo tau. Yang menariknye untuk photo dorang dah perkenalkan satu produk baru. Cube tengok ni. (sambil hulur pamplet)


Lelaki: Wah Ini sudah bagus. 2 dalam 1. Part video I dah paham sangat, tapi yang I tak paham sekarang ni yang ni ha. Projek tupai. Ape ni? Cube U explen kat I. 

Wanita: Haa. Dengar elok-elok I nak cerita kat U ni. I malas nak ulang-ulang banyak kali. Mula-mula skali U ade FB kan? U ada Twitter kan? U ada Instagram kan?

Lelaki: Opkos la ada. Penting tu untuk bersosial. Hahaha.

Wanita: Bagus. I pun ada semuanya. Konsepnye senang je U. Macam ni. Team tupai ni akan ada 3 orang. Seorang photographer, seorang handle Iphone dan seorang handle Ipad. So, mereka ini akan membuat liputan secara langsung majlis kita nanti dari awal sampai habis majlis. Photographer akan snap gambar-gambar guna DSLR. Lepas tu, secara automatik gambar tadi akan di pindahkan kepada Iphone dan Ipad. Lepas tu lagi, mereka yang handle iphone dan ipad tu tadi akan update gambar-gambar kite dan majlis kite ke dalam akaun Instagram U atau I dengan dah siap edit tau. Pastu dorang akan share. Kawan-kawan U dengan I yang tak dapat datang majlis kite nanti akan dapat semua update tentang apa yang berlaku dalam majlis kite nanti melalui instagram, fb dan twitter dan untuk pengetahuan U, servis dorang ni adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia ni. Means that dorang pioneer!

Lelaki: Huiyooo. Best tu. Siap #liveupdate dan #instantsharing. Hebat-hebat. Ada lagi?

Wanita: Ada lagi U. Biasanya kalau kita nak tengok gambar-gambar majlis kite kena la tunggu dekat sebulan kan. Tapi dengan Projek Tupai ni, kite boleh tengok gambar-gambar tu semua esoknye. Sebab dengan teknologi moden sekarang ni dorang dah uplod semua gambar-gambar dalam server dorang. So boleh la kite tengok esoknye. Pastu untuk album dorang gunakan vendor yang dah terbukti kualitinye iaitu www.photobook.com.my.

Lelaki: Fuhh. Dasyat la dorang ni. Tapi I pakai android je ni. Boleh ke nak sharing tu?

Wanita: Harap maaf ye U. Buat masa ni dorang dapat buat guna Iphone or Ipad je. Tapi takpe, I kan guna Iphone plus dengan Ipad yang u bagi untuk hantaran hari tu tu. So boleh la U guna.

Lelaki: Haah la. Betol jugak kan. Lupa pulak I. Tapi I rasa dorang boleh improve lagi kalau dorang dengar cadangan I ni.

Wanita: Macam bagus je U ni. Hah. ape dia cadangan U tu?

Lelaki: Cadangan I yang pertama ialah, gunakan application yang support untuk Android. Sebab market yang besar sekarang ialah Android. Lagipun tak ramai lagi yang guna IOS. Sure pasni dorang lagi meletop. Cadangan I yang kedua ialah, ape kate kalau dorang minimumkan penggunaan staff di lokasi majlis, maksud I, akan ada orang di HQ yang akan menguruskan segala proses muat naik atau editing. Jimat kos kat situ. Lagi satu boleh buat backup sistem jika sekiranya terjadi perkara yang menghalang mereka dari mendapat akses kepada internet.

Wanita: Waaahhh. Tak sangka I dapat tunang yang bergeliga otaknye. Hehee.

Lelaki: See the leg la. Haahaaa. Ni I nak bagi TAG LINE untuk dorang " INSTANT MOMENT SHARING". Sesuai sangat la dengan konsep dorang tu.

Wanita: Bagus-bagus. Cukup-cukup la tu. Jom kite tengok video ni pulak. 

Lelaki: Jom-jom. Pasni kite gi makan plak. I dah lapar dengar U explen tadi. 





Wanita: U, Kalau U rasa nak lebih info tentang dorang ni U boleh la gi kat link-link ni ye. 

Instagram Project 2Pi ---> www.instagram.com/project2pi    
Facebook Project 2Pi ---> www.facebook.com/project2pi   

Lelaki: Beres boss. Siap booking trus pasni.

Wanita: I sayang U lebih laaaa. *wink wink*


Begitulah dia ceritanya. Semoga yang dirancangkan berjalan dengan lancar dan selamat. 

GO CST PRODUCTION !!! GO PROJECT 2 PI !!!

No comments: