Kita Hidup Sementara Jadi Apa Salahnya Berkawan-Kawan

Friday, 29 July 2011

Salam Ramadhan Al Mubarak


Salam semuanya. nape? tajuk entri dengan gamba entri tak kena? lari topik? haha. saje je aku buat macam tu. mood kalah semalam tak hilang lagi. tapi nak jugak buat entri. tapi bukan nak cite pasal semalam punya game. kalau nak cite semalam punya game. gi la tengok entri ini.


orait. ini baru betul. seperti yang kita tau. kalau yang amek tau tu tau la ye. kalau yang tak amek tau tu memang tak tau la ape nak jadi. ish. ok. pada semua lah ye aku tujukan ni. tinggal 2 hari lagi seluruh umat Islam di dunia ni akan menyambut kedatangan bulan yang penuh berkat iaitu bulan Ramadhan atau lebih di kenali dikalangan orang melayu bulan pose. ok.pose jangan tak pose. peringatan yang sering kali di ucap kepada semua. tak kira la besa kecik. semua turut merayakan. eh. pehal lak ni. dah macam lagu raya weii.. pose dulu. baru raya. gitulah gamaknye.

orait. bersempena bulan ramadhan yang akan tiba ni. sering kali kita terdengar antara perkara-perkara yang boleh membatalkan pose. tapi ada juga yang masih keliru dan kurang faham. minum makan tu dah tentu batal pose wei. takde alasan untuk ponteng pose bagi yang betul-betul uzur ye. darurat tu namanye. so kene buka. jadi untuk merungkai segala kekusutan dan kekeliruan itu. aku nak kongsikan di sini beberapa perkara yang boleh kita fikirkan bersama. yeah..


▣ Anda boleh mengorek hidung, telinga dan lain-lain rongga. Sungguh hairan apakah kaitannya mengorek hidung atau telinga dengan berpuasa.Tidak pastilah kalau ada di kalangan kita yang mengorek hidung atau telinga lalu terasa kenyang.

▣ Sesungguhnya tiada dalil yang mengatakan batalnya puasa kerana memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan. Sekiranya tiada <dalil maka=”” tiadalah=”” hukum=”” makruh=”” atau=”” lain-lain=”” terhadapnya.=””>

▣ Anda tidak perlu risau untuk berendam di dalam kolam sepanjang waktu di siang hari ketika Ramadan kerana ia tidak makruh dan tidak membatalkan puasa. Lihatlah riwayat hadis yang sahih ini. Seorang sahabat berkata: “Aku melihat Rasulullah SAW mencurahkanair ke atas kepala baginda ketika baginda berpuasa, kerana dahaga atau kepanasan”. (Riwayat Abu Daud: 2365, disahihkan oleh Sheikh NasiruddinAl-Bani di dalam Sahih Sunan Abu Daud)

▣ Anda boleh makan walaupun waktu Imsak telah masuk iaitu lebih kurang 10 minit sebelum waktu subuh. Anda hanya perlu berhenti makan apabila diyakini telah masuk waktu subuh. Rasulullah bersabda: “Fajar ada dua jenis, fajaryang apabila ia tiba, haram untuk makan dan dibolehkan melakukan solat (fardu subuh) dan fajar yang apabila ia tiba, kamu tidak dibolehkan melakukan solat (solat subuh) dan dibolehkan makan.” (riwayat Al-Hakimdan Ibn Khuzaimah). Allah berfirman di dalam SurahAl-Baqarah ayat ke-187 yang bermaksud: Makan dan minumlah kamu sehingga benang putih (waktu fajar) berpisah daripada benang hitam (malam). Di dalam hadis sahih, Rasulullah bersabda: “Makan dan minumlah sehingga Ibn Umm Maktum mengumandangkan azan.” Ia sangat baik dan dituntut di dalam agama kita untuk makan di waktu akhir-akhir bersahur berdasarkan hadis yang berikut iaitu, RasulullahSAW bersabda “Umat aku akan sentiasa kekal dalam keadaan bersederhana dan sempurna selagi mana dia mempercepatkan berbuka dan memperlambatkan sahur.” Sekiranya anda telah meyakini bahawa telah masuk waktu subuh dan ada lagi makanan atau minuman yang tinggal di dalam mulut anda. Anda boleh menelan dan menghabiskannya tanpa perlu dikeluarkannya dari mulut anda.

▣ Anda tidak perlu melafazkan niat seperti Nawaitu Sauma Ghadin… kerana Nabi Muhammad S.A.W. tidak pernah mengajarkannya. Niat itu tempatnya di hati. Apabila anda bangun sahur, ia membuktikan anda sudah berniat untuk berpuasa. Jika tidak, buat apa anda hendak bangun bersahur.

▣ Tidak makruh untuk anda menggosok gigi pada siang hari sepanjang bulan Ramadan sama ada dengan kayu siwakatau dengan berus gigi.

▣ Anda harus makan dahulu makanan dan minuman sekiranya makanan telah dihidangkan sebelum pergi solat Maghrib. Rasulullah SAW bersabda: “Apabila telah dihidangkan makan malam, maka mulakanlah dengannya sebelum kamu menunaikan solat Maghrib dan janganlah kamu tergopoh- gapah ketika makan malam kamu.” (Muttafaq’Alaih, lihat Sahih al-Bukhari: 31).

▣ Anda boleh pergi ke klinik pergigian untuk mencabut gigi, menampal gigi, mencuci gigi dan sebagainya.

▣ Anda juga dibenarkan mandi dan berenang. Sekiranya anda telah menelan air secara tidak sengaja, maka ia tidak membatalkan puasa. Menurut kebanyakan ulama, berenang dibenarkan ketika berpuasa manakala menyelam tidak dibenarkan kerana ia akan menyebabkan air masuk ke dalam mulut dan hidung lalu sampai ke perut.

▣ Anda boleh menggunakan wangi-wangian, memakai kanta sentuh atau menggunakan ubat titik ke dalam mata.

▣ Anda dibenarkan untuk mengambil suntikan yang bermotifkan untuk rawatandan perubatan. Bukannya suntikan yang mengambil peranan makanan dan minuman iaitu suntikan untuk memberikan tenaga dan kekuatan kepada anda. Anda boleh pergi untuk memeriksa dan menderma darah.

▣ Anda boleh makan dan minum dengan tidak sengaja. Ini berdasarkan suatu hadis yang bermaksud: Umat Islam tidak akan dipertanggungjawabkan atau diampunkan sekiranya melakukan perkara dalam keadaan tersilap, dalam kedaan terlupa dan dalam keadaan terpaksa. (Muttafaq ‘Alaih) Sekiranya anda tertidur di siang hari dan bermimpi yang menyebabkan keluar air mani, ia tidak membatalkan puasa.

▣ Sekiranya anda melakukan hubungan kelamin dan tidak mandi junub sebelum fajar menyinsing, puasa anda masih sah dan tidak batal dan anda dibenarkan untuk mandi junub selepas waktu fajar. Sekiranya haid anda tamat pada malam hari, anda boleh berpuasa keesokan harinya walaupun anda mandi junub selepas waktu fajar. Dalam kedua-dua kes yang di atas, kewajipan mandi junub tetap kekal kepada mereka tetapi berpuasa tidak akan batal dan terkesan dengan ketidaksempatan untuk mandi junub sebelum waktu fajar.

▣ Anda boleh berciuman dengan suami atau isteri anda ketika berpuasa, tetapi anda perlu mengelakkannya supaya tidak membawa kepada benda yang diharamkan di dalam bulan Ramadan iaitu hubungan kelamin.
Maklumat di atas disebut oleh para ulama seperti Syeikh YusufAl-Qaradawi dalam Fiqh as-Siyam, Ibn Hazm, Syeikh Abdul Aziz bin Baz,Syeikh Ibn Uthaymin dan lain-lain.

Di copy penuh tertib daripada:
MUHAMAD ADIB MOHAMED SAAT
dari Kulliyyah Undang-Undang Ahmad Ibrahim,

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

orait. itu saja dari aku. sehingga bertemu di lain post. Assalamualaikum dan Selamat Berpuasa.

Thursday, 28 July 2011

Update Malaysia Vs Singapore (1-1) agregat 4-6


salam semuanya. game dah habis. doa dah habis. harapan dah musnah. tapi apa boleh buat. itulah bola sepak. ape yang boleh aku cakap kat sini. game tadi tak berapa best pon. Malaysia a.k.a Harimau Malaya kurang taringnya. SingaPura-Pura pulak banyak betol lakonan mantap yang dorang pamerkan. jelas kat situ rentak permainan banyak terganggu dan momentum permainan hilang terutamanya team Malaysia a.k.a Harimau Malaya. namun di sebalik semua tu. aku nak puji beberapa pemain Malaysia a.k.a Harimau Malaya. antaranya Khairul Fahmi Che Mat a.k.a Apek. fokus tak hilang. cekap dan tangkas. berada di prestasi yang tinggi. S.Kunalan pulak rajin dan bersemangat kejar bola. memang patut dipuji. dan yang terkahir Ismail Faruqi. tak tau la ape nak puji pasal die tu. haha. 

apepun lepas ni Malaysia a.k.a Harimau Malaya tidak perlu berduka. masih banyak yang perlu kita belajar dan masih banyak yang kita boleh perbaiki. mungkin belum tiba masanya. entah bila aku pun tak tau. lepas ni kelayakan Olimpik plak. boleh cipta sejarah lagi. 

penyokong Malaysia. teruskan sokongan anda. jangan mudah menghukum pasukan kesayangan kita. kerana ini adalah tanah tumpah darahku. yela. kalau tak korang nak sokong negara mane plak kalau bukan negara sendiri. renung-renungkanlah ye. Go Tiger!!!

Malaysia Vs Singapura


salam semuanya. nampak itu gambar atas? haaa..malam ni itulah keputusannya. Malaysia menentang Singapura. musuh tradisi sejak zaman berzaman. dan malam ni adalah penentuan siapa yang lebih bagus.  
jangan dipandang keputusan yang lepas. jadikan ia sebagai pembakar semangat. walaupun aku tak dapat nak pegi stadium. tapi doa dan harapan aku tetap Malaysia akan menang malam ni demi membalas dendam kepada kekalahan di Singapura tempoh hari. pergh. dah macam ayat berita plak. 

apa yang aku nampak sekarang ni. sokongan yang diterima dari seluruh rakyat Malaysia amatlah membanggakan. kite boleh tengok sendri. tiket 85k habis sold out tak sampai 2 jam kaunter jualan dibuka. camtu la die penangan bola sepak. walaupan bola sepak negara ada jatuh bangunnya. tapi ia tetap menjadi sukan nombor satu negara. jadi untuk malam ni. ayuhlah Harimau Malaya. tunjukkan taringmu. singa yang lapar jangan kau endahkan. ko cakar je rambut singa tu sampai botak. bangkitkan kembali dan martabatkan semula pasukan bola sepak Malaysia supaya kembali menjadi pasukan yang di geruni satu masa dulu. doa kami bersama kalian. GO TIGER!!!

Allahyarham Mokhtar Dahari ( Harimau Malaya Tulen)

dan aku ade lagu untuk korang...



Wednesday, 27 July 2011

Perkenalan

IMG_8287

Salam semuanya...hai..untuk kesekian kalinya, aku menulis blog. satu aktiviti yang dah lama aku tinggalkan. bukan kerana malas, bukan kerana tiada idea untuk menulis, tetapi terlalu sibuk dengan bermacam-macam perkara yang aku lakukan (sebok sangat ke? mengalahkan PM plak). sebelum ni aku dah buat blog dot com sendiri. adiazli.com namanya, tapi tulah. oleh kerana jarang update, sampai naik berhabuk berhantu blog tu, maka dengan rela dan pasrahnya aku kuburkannya. haha..cam sadis sangat bunyinye. dan sekarang ni, inilah hasilnye, blog yang percuma lagi putih suci, simple dan malas aku nak tacap-tacap sangat.

jadi kenapa aku buat blog lagi? dah la ko malas update entri, ko nak kuburkan sekali lagi ke? oh nooo..no no no..kali ni aku akan sedaya upaya update entri aku. even sekarang ni aku tengah buat master. konon-konon rajin la sangat blaja. huh. sambil-sambil tu buat bisnes fotografi. ok. yang ni nanti aku update next entri. ok. berbalik kepada kenapa aku blogging semula. sebabnya aku nak buat satu jurnal kehidupan aku sendiri, yang mana aku boleh tengok balik apa yang dah aku buat sebelum-sebelum ni. even nanti anak cucu aku boleh baca apa yang aku dah tulis pada masa akan datang. inshaAllah kalau bertemu jodoh la. hehehe. 

lagi-lagi? takkan tu je kot? 

ade lagi bro. rilek. satu satu okay. ape lagi ek? erm. selain dari apa yang diatas tu tadi. blog aku ni juga bakal menjadi tempat luahan atau ekspresi atau respon atau pendapat (berape banyak atau daa) yang pada aku, tak salah untuk dikongsikan dengan dunia.. cewaah.. tak kira la apa pun. topik-topik yang mungkin jadi isi kandungan entri aku pon takde la spesofik sangat. kalau perlu barula aku spesifik-kan tajuk tu. biasanya general atau topik umum sudahla. nanti susah pulak nak difahamkan. 

ade lagi?

erm. kadang-kadang aku mungkin jadikan blog aku ni fotoblog. yaaa.. kan dah cakap tadi kan. aku part time fotog. jadi ade la beberapa entri aku nanti berkenaan dengan gamba-gamba yang aku dah snap. dan.. jangan terparanjat pulak kalau blog aku ni aku jadikan tempat karok..hahaha... ape? ingat nak karok kene gi RedBox je ke? haha.. mana-mana pon boleh.. asalkan gumbira.. dan untuk yang terkahir. penulisan ilmiah. haa. tak percaya ke? ya. itulah realitinya. sebagai seorang yang masih bergelar mahasiswa, cewah lagi. aku rasa aku kena buat sesuatu untuk penulisan tesis aku kelak. kena latih jugak beb. nanti kejang tangan kejang otak nak menaip isi. duduk menung la depan laptop berjam-jam. tapi isi pon tarak..

wokay.. panjang jugak untuk entri pengenalan ni kan. ini dinamakan merepek yang bukan-bukan. harap jangan terbawa-bawa dalam mimpi..haha.. dan jangan ambil hati dengan apa yang aku akan tulis. tapi kalau nak jatuh hati silakan..hehe 

sekian